Beanova
utopencovo-hermelínová
kuchařka
Víte vůbec, odkud se vzal
takový utopenec? Legenda praví…
„Utopenec má prý i svého
vynálezce. Je jím údajně hospodský a mlynář Šamánek z Berounska. Ten prý začal
už před sto lety vuřty konzervovat do kyselého nálevu. A nezůstal u toho,
časem přidal i cibuli a další přísady. Není divu, že se jeho hospoda stala
vyhlášenou. Jenže přesto, že by si za svůj počin zasloužil svatozář, skončil
špatně - utopil se snad při opravě mlýnského kola. Češi jsou mistři černého
humoru, a tak začali jeho specialitě říkat utopenec.“
Nyní ovšem již dosti řečí a
vzhůru ke stolům!
Beanovi
utopenci
Unikátní technologie výroby této národní pochoutky
Ingredience:
Materiál:
buřty či špekáčky 20 ks, cibule (mnoho), sklenice steril. papriky, sklenice
dlouhých feferonek, sklenice kulatých feferonek, sklenice kyselých okurek,
Koření a
pochutiny nutné: cukr 4 lžičky, sůl 2 lžičky, pepř celý 10 kuliček, nové koření
4 kuličky, bobkový list 10 kousků, hřebíček 4 ks, feferonky kulaté extra pálivé
8 ks.
Koření a
pochutiny doporučené: jalovec 4 ks, anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku, 1
lžička mletého pepře, 1 lžička oleje.
Postup:
Příprava
nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo
kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut (dost to smrdí). Poté
vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.
Příprava
utopenců: Buřty oloupáme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do
nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice
vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté
opět cibule,utopenci,cibule….
Finále:
Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné sklenice, koření,
které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou nandáme do sklenice. Poté
zavíčkujeme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu.
Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak
promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.
Domácí utopenci
Ingredience:
1 balíček Deka (přípravek k
nakládání okurek a zeleniny),
porcelánový či kameninový
hrnec o obsahu něco přes
1,5 l vody,
0,5 l octa,
400-
20 špekáčků (což je něco přes
kilo, ale nálev stačí do
6 kuliček nového koření,
3 bobkové listy,
1 lžíce moučkového cukru
(nebo 2-4 pecičky umělého sladidla),
může být 4-6 menších plátků
křenu a 1/2 feferonky - když děláme pro rodinu, nedáváme.
Příprava:
Svaříme vodu s octem, vsypeme celý (nikdy nedělit na
několik nálevů!) obsah
Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme
ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zahrne téměř
chladným.nálevem. Necháme zrát ve špajzce 10 dní, pokud nevydržíme, alespoň
týden.
Doporučená příloha:
čerstvý chléb, pečivo, případně na dochucení pepř a cibule,
pro dospělé na zapití výhradně pivo.
Pikantní
utopenci
Ingredience:
nakrájené špekáčky nebo kabanos,
nakrájená cibule na kolečka,
15 lžic vody,
5 lžic octa,
4 lžíce worcesteru,
4 lžíce oleje,
2 lžíce hořčice,
1 bobkový list,
mletý pepř,
2 kuličky nového koření,
chilli koření,
sůl,
4 lžíce kečupu
Příprava:
Do sklenice narovnáme na kolečka nakrájenou uzeninu,
prokládáme na kolečka nakrájenou cibuli.
Smícháme 15 lžic vody, 5 lžic octa, 4 lžíce worcesteru, 4
lžíce oleje, 2 lžíce hořčice a přidáme 1 bobkový list, mletý pepř, 2 kuličky
nového koření, chilli koření a sůl. Povaříme 5 minut, necháme vychladnout a
vmícháme 4 lžíce kečupu. Studeným nálevem prolijeme uzeninu, sklenici zavřeme a
necháme 24 hodin v chladu uležet.
Rychlí
utopenci
Ingredience:
1/2 kg točeného salámu či špekáčků
4 cibule
lák: 4 lžíce octa
4 lžíce oleje
4 lžíce plnotučné hořčice
4 lžíce worčestru
4 lžíce kečupu
8 lžic vody
1/2 lžičky chilli
sůl, pepř, špetka sladké papriky- vše se povaří až vznikne
hladká hmota
Příprava:
uzeninu i cibuli nakrájíme na kolečka, narovnáme do sklenic,
asi do půlky a zalijeme lákem, pak znovu dáme vrstvu cibule a uzeniny. Zavřeme,
dáme vychladit. Konzumujeme vychladlé. Nemusí se nechat uležet.
Doporučená příloha:
chleba a pivečko:-)
Utopence
podle Fany Kadlecové
Ingredience:
M N O Ž S T V Í
do zavařovací láhve
S U R O V I N Y
špekáčky
cibule
voda
ocet
kuličky pepře
mletý pepř
feferonka
bobkový list
plnotučná hořčice
Příprava:
Nálev: voda, ocet (asi 1/3 vody), kuličky pepře, feferonku,
bobkový list. Necháme dojít k varu, odstavíme a necháme zchládnout. Plnotučnou
hořčici smícháme s mletým pepřem. Špekáčky oloupeme, nakrojíme do půlky,
vevnitř potřeme opepřenou hořčicí, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli (co
nejvíc se vejde) a dáme do sklenice. Vrstvu prosypeme cibulí a klademe další
vrstvu špekáčků. Tak pokračujeme do naplnění sklenice. Pak přelijeme vychládlým
nálevem, zakryjeme a necháme uležet min. 5 dnů.
Doporučená příloha:
chléb, pivo
Utopence
podle Ivany Císařovské
Ingredience:
M N O Ž S T V Í
do zavařovací láhve
S U R O V I N Y
špekáčky
cibule
plnotučná hořčice
zelená paprika
bobkový list
pepř
sůl
ocet
3 bobkové listy
voda
Příprava:
Oloupané špekáčky nakrojíme na polovinu (nedokrojíme),
vzniklou spáru namažeme hořčicí a proložíme proužky cibule, zelené papriky a
bobkovým listem (vše podle vlastní chuti). Nálev: jeden díl
octa, dva díly vody, lžička soli, několik zrnek celého pepře, trochu olivového
oleje svaříme, necháme mírně prochladnout a ještě vlažným zaléváme utopence.
Vložíme do sklenice, zalijeme nálevem a 30 minut sterilujeme při 100 stupnich
C. Po vychladnutí můžeme konzumovat (nejlepší jsou asi po 3 dnech).
Utopenci neboli špekáčky v octu nejsou žádná minutka -
potřebují pět až sedm dnů na to, aby se správně rozležely. Je to ideální
pochoutka na chatu, čekáte-li hosty. Lze ji totiž připravit předem, navíc
nepotřebujete ledničku, během deseti minut utopenec na stole nevychladne a
příjemně se zalévá pivem.
Utopence podle
Martina Kohouta
Ingredience:
do pětilitrové láhve od okurků
2 kg méně tučných špekáčků
1.75 kg cibule
600 ml octa
1250 ml vody
5 polévkových lžic soli - 120g
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g
3/4 polévkové lžíce cukru - 10g
1 polévková lžíce oleje
3 bobkové listy
na špičku nože chilli
Příprava:
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve
varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit.
Nálev pak necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové
sklenice od okurek dáme cca
Doporučená příloha:
chléb, pivo
Utopenci
ala Jamajka
Ingredience:
1,5 kg buřtů, hodně cibule,
Příprava:
Dáme svařit 0,5-
Doporučená příloha:
Přece pivíčko
Utopenci v ohavnem nalevu
Suroviny
:burty, cibule, pepr 4polevkove lzice kecupu, octa,
oleje, horcice a worchesterove omacky a dvojnasobek vody. kavova lzicka soli,
pepre, chilli
Postup:
Burty
oloupeme, prekrojime napul vlozime do lahve. Pak opeprit, dat vrstvu cibule a
opakovat do pozadovaneho mnozstvi. Nalev nechame prijit do varu, odstavime a
jeste horky nalevame k burtum.
Utopenci
narychlo
Ingredience:
50 dkg kabanosu, buřtů nebo špekáčků
4 větší cibule
Nálev:
4 lžíce octa,
4 lžíce oleje,
4 lžíce plnotučné hořčice,
4 lžíce worcesteru,
4 lžíce kečupu,
8 lžic vody,
1/2 lžičky chilli,
sůl a pepř,
papriku
Příprava:
Uzeninu a cibuli nakrájíme na
kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do poloviny), zalijeme nálevem, zbylou
uzeninu s cibulí lžící utlačíme, dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.
Nálev:
Ocet, olej, hořčici,
worcester, kečup a vodu povaříme za stálého míchání na mírném ohni, přidáme půl
lžičky chilli, sůl, pepř, papriku (podle chuti).
Když vznikne hladká hmota,
teplá se nalije na uzeninu.
Po vychladnutí můžeme
konzumovat, ale chutnější je až za několik dnů (2-4 dny), kdy se v chladu
uleží, když ji ale nesníte.
Utopenci s feferonkou
Ingredience:
1,5 kg oloupaných špekáčků,
2 feferonky,
2 velké cibule,
5 kuliček pepře,
5 kuliček nového koření,
5 bobkových listů,
3 dl octa,
1 lžička soli,
horčičné semínko,
1,5 litru vody
Příprava:
Z vody, octa, na plátky nakrájené cibule a koření připravíme
nálev. Necháme přejít varem a vychladíme.
Špekáčky spolu s feferonkami naskládáme do kameninové nebo
skleněné nádoby, zalijeme studeným nálevem. Necháme v chladu aspoň týden
uležet.
Žižkovští
utopenci s hořčicí a česnekem
Ingredience:
15 buřtů,
2 lžíce nastrouhané mrkve,
plnotučná nebo francouzská hořčice,
3-4 bobkové listy,
6-8 kuliček nového koření,
hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,
2 nastrouhané (či na plátky nařezané) feferonky,
případně 3 lžičky koupených mletých feferonek ze skleničky,
4 sterilované, podélně nakrájené okurky,
6-8 (i více) stroužků česneku nakrájeného na plátky,
ocet,
nálev z Deka uděleny podle návodu na sáčku, oslazený 3-5
kousky umělého sladidla,
4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na
kolečka.
Příprava:
Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 nařízneme.
Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik
kratších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy
s náplní vždy zamáčkneme.
Do sklenice dáme vrstvu zeleniny, vrstvu vuřtů, cibule a
koření a stále pokračujeme v nakládání, až je sklenice plná (končíme
cibulí).
Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-
Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryjeme
alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.
Doporučená příloha:
slaný rohlík, dobrý chléb.
Nakládané buřtíky
Ingredience:
Na 3 litrovou lahev potřebujeme následující:
40 lžic vody - 560 ml
25 lžic octa - 350 ml
10 lžic oleje - 140 ml
5 lžic vorčestru - 70 ml
5 lžic hořčice - 70 ml
5 bobkových listů
5 ks nového koření
9 špetek soli
7 špetek pepře
2 špetky chilli
buřtíky nebo točený salám
kečup
cibule na kolečka
Příprava:
Všechny ingredience / mimo uzeniny, kečupu, cibule/
povaříme, až se rozpustí hořčice. Pak vmícháme 12 lžic sladkého kečupu a
necháme chvilku vychladnout. Do omyté sklenice skládáme buřtíky nebo točený
salám rozkrojený na půlky střídavě s cibulí a pak zalijeme ještě teplým
nálevem. Necháme minimálně 3 dny uležet v lednici nebo na dobře ukrytém místě.
Pro ostřejší chuť můžeme přidat feferonky.
Utopenci v pivnim nalevu
Suroviny:
1 flaska cerneho piva, burty, bobkovy list, chili, cibule, pepr, sul
Postup:
Nalev
vytvorime povarenim cerneho piva s korenim. Cibuli nakrajime na kolecka. Burty
rozriznemea vlozime do nich trochu koreni, bobkovy list, cibuli. Burt spojime
spejli. V nalevu nechame ulezet cca tyden
Utopenci z gothaje s cibulí
Suroviny:
Gothajský salám
Postup:
Nakrájíte
gothaj na tenké centimetrové plátky (trojúhelníčky, kostky..), cibuli na
kolečka. Do velké lahve od okurek dáváte na střídačku cibuli a salám,
popepříte, přidáte bobkový list, můžete přidat i cokoliv jiného - nové koření,
mletou papriku, čili papričky, feferony, nakládanou papriku nebo okurky,
nakonec zalejete octem (čím víc, tím líp) lžičku soli a vodu - klasicky za
studena nebo si můžete nálev svařit předem a nechat ho raději vychladnout -
pozor, gothaj taje víc než buřty).
Fajnšmekrovi utopenci
Ingredience:
Postup
přípravy:
Špekáčky
oloupeme a podélně nařízneme. Okurky nakrájíme na plátky a vložíme do
naříznutých špekáčků. Cibuli a kapii nakrájíme na nudličky. Vše skládáme do
Utopenci se zelím
Ingredience:
špekáčky,
chilli koření, cibule, kysané zelí
Nálev: 1/2 l octa,
1/4 l vody, 20 x cukerin, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4
bobkové listy, 1 lžička soli
Postup
přípravy:
Špekáčky
podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vložíme cibuli. Do 4
litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a špekáčky. Nakonec přidáme
feferonku. Vše zalijeme horkým nálevem.
Utopenci
s mrkví
Ingredience:
15 špekáčků, 2 nastrouhané
mrkve, plnotučná nebo francouzská hořčice, 3-4 bobkové listy, 6-8 kuliček
nového koření, asi 40 kuliček černého pepře, kousek feferonky, 4 sterilované
podélně na plátky nakrájené okurky, 8 stroužků česneku nakrájeného na plátky,
ocet, nálev z Deka podle návodu, oslazeny 3-5 kousky sacharinu, 5-6
středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.
Postup:
Špekáčky sloupneme,
z jedné strany podílně nařízneme asi do poloviny, z druhé strany
uděláme 3-4 méně hluboké příčné řezy. Do příčných řezů vložíme plátky česneku,
pak podélný řez vytřeme hořčicí a vložíme do něho plátek okurky. Řezy
s náplní zamáčkneme.
Do sklenice vrstvu cibule,
vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků, vrstvu cibule, vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků,
horní vrstva cibule. Do vychladlého nálevu přidáme
Kubasovi Mastňáci
Ingredience:
Špekáčky bez špeku nebo
točeňák, cibule (vhodnější je žlutá nebo bílá, červená zase osvěží estetický
dojem), česnek, voda, ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko, celý pepř, nové
koření, koriandr, bobkový list.
Postup:
Točeňák svlékneme ze
střívka (beztak je asi umělé) a nakrájíme na kolečka. Na kolečka nakrájíme také
cibuli (spíš víc než míň). Na pětilitrovku Mastňáků je třeba asi tak
Když máme cibuli a salám
připravené, rozjedeme to nejdůležitější - lák. Dáme vařit cca
Mezitím si připravíme
Mastňáky do sklenice. Na dno patří mocná vrstva cibule. Na ní klademe ve dvou
vrstvách kolečka točeňáku. pak zas cibule (a česnek) a zase salám a tak až
nahoru. Když je sklenice plná, zalijeme buřtíky horkým lákem, zavíčkujeme
sklenici a víčko ještě překryjeme sáčkem (celofánovým nebo mikrotenovým).
Mastňáci jsou hotoví za
dva až tři dny. Nejlépe ale chutnají třetí týden. To je ale potřeba je sníst,
protože čtvrtý týden už tak dobří nejsou (chytnou příliš kyselost octa).