Jdi na obsah Jdi na menu
 




Rady, tipy, triky do kuchyně:



Náhražky zelených pistácií docílíme tím, že nařežeme bílé loupané mandle a v kotlíku se žlutou a zelenou barvou je obarvíme. Do barvy se přidá trochu vody a nasekané mandle se v ní nechají den ležet. Nejsou-li probarvené i uvnitř, tak je ve zbavené vodě navaříme tak, až vsáknou barvu do sebe.
Pak necháme mandle oschnout. Jsou-li správně barveny, pak vypadají jako pravé pistácie. (www.cukrář.cz)

  1. Pudink se vám už nikdy nepřipálí.
    Když hrnec ( zejména dno ) před vařením vymažete máslem. A navíc bude hladší a vláčnější.
  2. Ostrost křenu pomůže otupit mléko.
    Příliš ostrý a štiplavý křen bude jemnější, když ho na půl hodiny naložíte do kyselého mléka.
  3. Papírová utěrka zabrání zvlhnutí brambor.
    Pokud uvařené brambory nepodáváte okamžitě, často se stane, že se v hrnci zapaří a jsou hodně vlhké až nepříjemně mazlavé. Zabráníte tomu docela snadno: jakmile slijete vodu, vložte mezi hrnec a pokličku papírovou kuchyňskou utěrku. Ta pohltí páru a brambory tak zůstanou krásně suché a déle teplé.
  4. Báječné křupavé bramboráky.
    Do těsta na bramboráky přidejte 1-2 lžičky tvarohu. Zjemníte tak jejich chuť a budou krásně křupavé. Při dochucení nezapomeňte kromě česneku i na majoránku.
  5. Citron zlepšuje stravitelnost hub.
    Jestliže houby před tepelnou úpravou osolíte a zakapete citronovou šťávou, stanou se lépe stravitelnými.
  6. Perfektní míchaná vajíčka ke snídani.
    Míchaná vajíčka budou vláčnější a jemnější, když na jedno vejce přidáte 1 lžíci minerální vody nebo sodovky. Příjemnou pikantní chuť získáte, když žloutky předem rozmícháte s trochou mléka a špetkou instantní polévky ze sáčku - např.cibulové.
  7. Jedinečná pomazánka z čočky.
    Zbyla vám od oběda uvařená čočka a nevíte co s ní? Rozmixujte ji s neochuceným pomazánkovým máslem, 2 - 3 stroužky česneku a lžičkou plnotučné hořčice.
  8. Extra voňavý jablečný koláč.
    Když plátky jablek před pečením naložíte na půl hodiny do bílého vína nebo do jablečné šťávy, koláč bude ještě voňavější.
  9. Sladké pečivo rozmrazujte pomalu.
    Pokud máte v mrazáku cukroví, ovocné koláče nebo plněné buchty, rozmrazujte je výhradně při pokojové teplotě. Kdybyste je dali třeba do mikrovlnky, vlivem příliš vysoké teploty by pečivo rychle vyschlo, brzy by ztvrdlo a okoralo.
  10. Voňavější alternativa aromatického rumu.
    Nemáte rádi v moučníku pronikavou vůni rozinek namočených v rumu? Tak zkuste rozinky naložit do Amaretta nebo třešňového likéru.
  11. Aby těsto na chleba rychleji vzešlo.
    Těsto na chleba nebo housky vykyne rychleji, když je postavíte do trouby předehřáté na 50°C nebo na topení. Ovšem pozor, aby nestálo v průvanu, jinak nevykyne.
  12. Máslový krém vydrží déle.
    Bohatě zdobené krémové dorty mají sklony se rychle kazit. Proto do máslové náplně přidejte trochu koňaku nebo jiného alkoholu, což celý proces zpomalí.
  13. O listovém těstu.
    Nakrájené těsto bude dobře "listovat", když je před tím necháte 20 minut v klidu. Vyválené těsto se nestáhne, když je na několika místech propíchnete vidličkou.
  14. Bramborová kaše 6x jinak.
    - S olivami: asi 75g zelených oliv plněných papričkou nakrájíme na kousky nebo na kolečka a vmícháme do hotové bramborové kaše.
    - S červenou cibulí: červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Krátce osmahneme na rozehřátém oleji nebo je zalijeme horkým olejem a necháme asi 10 minut
    marinovat. Pak cibulku zamícháme do kaše.
    - S kaviárem a křenem: do hladké kaše opatrně přimícháme 1 lžíci červeného kaviáru, 1 lžíci strouhaného křenu ( může být i nakládaný ) a podle chuti najemno posekaný kopr.
    - S citronem a limetkou: v horké vodě důkladně omyjeme jeden menší citrou a jednu limetku. U obou plodů najemno nastrouháme asi polovinu kůry a zamícháme do kaše.
    Nakonec ji dochutíme mletým bílým nebo barevným pepřem.
    - S pestem a bylinkami: asi 60g piniových jader orestujeme na suché pánvi. Spolu se 2 lžícemi pesta (pesto je pasta z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje a sýru,
    obvykle parmazánu) je zamícháme do kaše. Kaši ozdobíme bylinkami.
    - S chilli a česnekem: jeden stroužek česneku prolisujeme. Chilli papričku podélně nařízneme a odstraníme semínka, dužinu nadrobno nakrájíme. Obojí podusíme. Asi 75g
    pikantní rajčatové papriky ( ze sklenice ) rozmixujeme a společně s česnekem a chilli zamícháme do kaše.
  15. Rozložte alobal pod pekáč.
    Pečete-li koláče s hodně šťavnatým ovocem, použijte raději vyšší plech, abyste měli jistotu, že vám šťáva nevyteče do trouby. Pokud takový plech nemáte, dejte do trouby pod něj po krajích zahnutý alobal, který šťávu spolehlivě zachytí. Nebudete potom muset pracně čistit celý vnitřek trouby.
  16. Vláčnější a jemnější drobenkový koláč.
    Ještě teplý tvarohový koláč s drobenkou hned po vyjmutí z trouby přelijte několika lžičkami smetany. Tak bude chutnější a vydrží déle čerstvý. Vyjde to i s rozpuštěným máslem.
  17. Nepovedená poleva se dá napravit.
    Pokud vám čokoládová poleva na dortovém korpusu nebo jiném moučníku nejde dobře rozetřít, pak koláč na chvíli vložte zpátky do trouby. Potom už polevu snadno rovnoměrně rozetřete.
  18. Jak správně rozmrazit těsto.
    Listové těsto rozbalte a jednotlivé plátky rozložte na plech, jinak se přilepí k sobě.
  19. Mák, který bude neodolatelně vonět.
    Pokud máte rádi hodně intenzivní vůni máku v náplních, zkuste ho před mletím nasucho opražit na teflonové pánvi.
  20. Luštěniny osolte, až když jsou měkké.
    Čočku, hrách či fazole je dobré osolit až po uvaření. Proč? Mohlo by se vám totiž stát, že buď je budete muset vařit hodně dlouho, nebo dokonce nezměknou vůbec.
  21. Opečená slanina radost pohledět.
    Plátky anglické slaniny se při opékání nebudou tak vlnit, když je předtím na chvíli (stačí jen pár minutek) vložíte do mísy se studenou vodou.
  22. Pikantnější bramborová kaše.
    Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas ji trochu obměnit. Když do ní zamícháte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu, výsledek bude perfektní.
  23. Maso vydrží čerstvé i bez ledničky.
    Nemáte-li na chatě lednici, můžete maso kratší dobu uchovat čerstvé, když ho zabalíte do utěrky namočené v octě nebo ponoříte do octové vody a dobře uzavřete. Pomáhá rovněž, pokud maso obložíte silnou vrstvou nakrájené cibule nebo pokryjete čerstvě natrhanými kopřivami.
  24. Šťavnaté a chutné karbanátky.
    Chtěli byste z mletého masa připravit zase malinko jiné karbanátky? Tak třeba šťavnatější budou, když do masa (asi 1 kg) přidáte 2 - 3 nahrubo nastrouhané vařené mrkve nebo 1 velký syrový brambor nastrouhaný najemno či 2 cukety. Vyzkoušejte také oddělit žloutky od bílků. Žloutky zamíchejte do mletého masa a z bílků pak ušlehejte tuhý sníh. Ten opatrně přimíchejte do hmoty až úplně naposled, tedy bezprostředně před smažením karbanátků.
  25. Jak se dá zachránit připálená rýže?
    Pokud se vám povedlo lehce připálit rýži, nezoufejte. Položte na ni krajíc chleba a nepříjemná spálená chuť za chvíli zmizí.
  26. Aromatická strouhanka.
    Do hotové strouhanky můžete přidat podle chuti směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmazán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Potom v ní obalte ryby nebo kuřecí prsíčka.
  27. Rychlý a skvělý domácí krokant.
    200g cukru pomalu zahřívejte a nechte zkaramelizovat. Potom do cukru zamíchejte 150g nasekaných ořechů. Směs rozetřete na olejem potřený plech, nechte vychladnout a rozdrťte.
  28. Aby vám sklenice nepopraskala.
    Když do sklenice vložíte stříbrnou lžičku, můžete do ní nalít i horké nápoje a sklo nepraskne.
  29. Ze ztvrdlé hořčice pikantní pochoutka.
    Zbylou ztvrdlou plnotučnou hořčici rozhodně nevyhazujte, ale pečlivě ji promíchejte se lžičkou citronové, grepové nebo pomerančové šťávy a přidejte i pár kapek olivového oleje. Získáte tak nejen hořčici správné konzistence, ale navíc vylepšíte její chuť. Přidáte-li do hořčice více šťávy z citrusů a ještě špetku mletého pepře a trochu najemno nasekané pažitky,můžete si tak připravit rychlý a pikantní dresink na zeleninový salát nebo grilované maso.
  30. Svěží kytice.
    Aby řezané květiny rychle nezvadly, vložte do vody nakrájený brambor. Stonky květu s ním ale nesmějí přijít do styku. Kytice pak zůstane čerstvá dvakrát tak dlouho.
  31. Jak skladovat feferonky.
    Koupili jste mnohem více feferonek než jste spotřebovali? Zbylé vložte do sklenice, zalijte octem a dobře uzavřené skladujte v ledničce. Tak vydrží do doby, než je budete zase potřebovat.
  32. Zkuste si udělat smetanový led.
    Zbude-li vám smetana (ke šlehání i na vaření), nalijte ji do sáčku na výrobu ledových kostek a nechte zmrazit. Na zjemnění omáčky či polévky pak z pytlíku prostě jen vyndáte dvě, tři kostičky. Smetanový led se dá báječně použít i do kávy nebo čaje.
  33. Aby lednice zbytečně nepolykala proud.
    Chladnička by měla být na suchém a chladném místě. Sice nepodléhá rychlé zkáze, ale musí se pak vyrovnávat s vyšším rozdílem teplot, což vede ke zvýšení spotřeby. Druhou neméně důležitou zásadou by mělo být pravidelné rozmrazování - už 1 cm námrazy zvyšuje spotřebu elektřiny o 75 %.
  34. Sůl do oleje.
    Chcete-li chladem zkalený olej rychle použít, nasypte do něj špetku soli. Bude zase krásně čirý.
  35. Květák rychle a bez drobků.
    Do uzavírací misky udělejte těstíčko z vejce, mouky, soli a mléka a do druhé uzavírací misky nasypte strouhanku. Růžičky v osolené vodě krátce povařeného květáku dejte do první misky a uzavřete, řádně protřepte, potom přeložte květák do druhé misky, uzavřete a řádně protřepte. Květák je obalený bez jakéhokoli nepořádku na lince.
  36. Jak na knedlíky.
    Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout. Ovocné knedlíky budou chutnější,
    když do vody, v níž je budeme vařit, přidáme maličko rumu nebo vanilkového cukru.
  37. Plech na pečení.
    Když pečeme štrůdl nebo jiný moučník z listového těsta, nemusíme plech či formu na pečení vymazat tukem. Stačí je opláchnout studenou vodou.
  38. Víno pro diabetiky.
    Do litru bílého přírodního vína dáme 5 snítek rozmarýnu a necháme 14 dní vyluhovat. Užíváme ráno nebo večer polévkovou lžíci. Tento výluh totiž výrazně snižuje hladinu cukru v krvi.
  39. Citronové šťávy jen kolik potřebujete.
    Do těsta, na maso nebo do zálivky často stačí jenom pár kapek citronové šťávy. Kvůli tomu nemusíme pokaždé rozkrajovat nový citron. Do plodu zapíchneme párátko a z otvoru vymačkáme tolik šťávy, kolik zrovna potřebujeme. Zbytek citronu pak zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
  40. Chutnější kuře.
    Kuře před pečením potřeme olejem nebo máslem s citrónovou šťávou. Po upečení bude maso vláčné a chutnější.
  41. Aby se trojobal nepřilepil na pánev.
    Při smažení potravin obalených v mouce, ve vejci a strouhance se někdy obal přilepí na pánev a při otáčení se pak trhá. Když do vajíčka na obalování přidáme lžičku bramborové mouky, nebude se obal na pánev lepit.
  42. Pečení s medem.
    Při pečení těsta, které bylo oslazeno medem, zvýšíme teplotu pečení přibližně o 15 oC. Použitím medu pečivo zjemníme, zvláčníme a bude delší dobu jako čerstvé.