10+1 dobrých rad pro sklerotiky (Druhý díl)
Sliz na praní
1 mýdlo s Jelenem (nebo Kamzík) nastrouhat - rozpustit v 1/2 l vařící
vody,přidat 1/4 kg sody bicarbony(krystalické) toto vše nalít do 10 litrového
kyblíka a dolít vodou. Řádně promíchat. Na druhý den se udělá v kyblíku krásný
sliz, který dávkujeme do pračky stejně, jako běžný prací prášek, možná trochu
méně. Můj zlepšovák je, že vždy asi uprostřed praní pračku zastavím na 2 hod. a
pak opět pustím. Tak soda i mýdlo mohou krásně\"pracovat\". Můžete
zkusit dávku z poloviny. Funguje to. Asi se vracíme do dob našich prababiček.
Připálené mléko
Pokud připálíte mléko v hliníkovém hrnci, stačí v něm povařit cibuli, Připálené
mléko vystoupí na hladinu v podobě pěny.
Smažení
Zápachu po smažení jídel se zbavíte, když na dno rozpálené nádoby nasypete
trochu mleté zrnkové kávy.
Pachy v lednici
Pachy v lednici mimo jiné odstraní i prášek do pečiva nasypaný na malý talířek,
který umístěme do spodní části lednice. Měnit každých 14 dní.
Fígl na petrželku
Petrželovou nať před krájením chvíli podržte nad tekoucí horkou vodou nebo ji do
horké vody ponořte. Lze ji pak lépe nasekat a je chuťově jemnější.
Solnička a pepřenka
Solnička a pepřenka se vám nebudou ucpávat, když do solničky vložíte několik
zrnek rýže a do pepře zrnko hrachu.
Žampiony
Vydrží čerstvé několik dnů, když je očistíte, opláchněte ve studené vodě,
obalíte v hladké mouce a pokapete citronovou šťávou. PaK je vložte do nádoby s
dírkami a víčkem a uložte do spodní části ledničky nebo do spíže.
Místo váhy postačí lžíce
Pokud nemáte po ruce váhu, stačí vám kávová či polévková lžíce, kterými můžete
odměřit potřebné množství surovin.
(KL = kávová lžička – PL =
polévková lžice)
|
mléko
|
KL = 5 ml
|
PL = 20 ml
|
|
olej
|
KL = 8 ml
|
PL = 25 ml
|
|
kečup
|
KL = 8 ml
|
PL = 20 ml
|
|
máslo
|
KL = 8 g
|
PL = 25 g
|
|
mouka
|
KL = 6 g
|
PL = 22 g
|
|
cukr
|
KL = 5 g
|
PL = 20 g
|
|
sůl
|
KL = 5 g
|
PL = 20 g
|
|
ocet
|
KL = 5 g
|
PL = 15 ml
|
Vášnivá marmeláda
Ostružinová marmeláda obsahuje vysoké množství velice silných antioxydantů,
které mají blahodárný vliv na mužskou erekci. Pravé divy prý již dokáže chleba
namazaný máslem a touto tmavou marmeládou.
Hladký povrch dortu
Pečete-li dort, obkreslete si nejprve dno formy na pečicí papír. Kolo
vystřihněte a vložte ho dovnitř. Zbývá vám už jen vymastit pouze boky formy.
Výsledkem bude neporušený povrch dortu po upečení.
(+1) Odpeckování ovoce
Ovoce s jádřincem před vypeckováním vložte na chvíli do mrazničky, pecky se pak
lépe oddělují od dužiny.
10+1 dobrých rad pro sklerotiky (první díl)
Hořčice vám vydrží
Pokud vám ve spíži či lednici stojí déle hořčice, posypte její povrch trochou
soli, aby zbytečně nevysychala. Sůl chuť hořčice nijak neovlivní.
Lepší puding
Než dáte uvařený puding vychladnout, přikryjte ho průhlednou folii. Na povrchu
se tak nevytvoří tvrdý „škraloup“.
Vosí bodnutí
Otoky po vosím nebo včelím bodnutí se zmenší, když postižené místo potřeme
listy petržele nebo rozkrojenou cibuli.
Kolínská voda
Kolínskou vodu můžeme taky použít k čistění skvrn od pryskyřice (smůla),
nikotinu na rukou a od propisovacích tužek.
Čokoláda
Čerstvé skvrny od čokolády (a také od kakaa) proplachujte čistou vodou bez
pracího přípravku. Starší skvrny změkčete glycerinem a přeperte v saponátové
lázni a dobře vymáchejte.
Drobenka na koláče
Do drobenky na ovocné koláče dejte dětskou krupičku, bude křehčí. Drobenka také
lépe chutná, když do ní přidáte trochu vanilkového pudingu nebo hrst kokosu.
Svěží brokolice
Svěží zelené barvy vařené brokolice docílíte tak, že do vody v níž ji vaříte,
přidáte trošku prášku do pečiva.
Zářivě bílá poleva
Chcete mít na zákusku sněhovou bílou polevu? Pak cukr nemíchejte s vodou, ale s
mlékem. Poleva bude jako právě padlý sníh!
Proti zápachu z cigaret
Do zakouřené místnosti po hostech položte molitanovou houbu namočenou v octě a
do rána nebude po zápachu z cigaretového dýmu v místnosti ani stopa.
Mouchy
Mouchy nemají rády citrusovou vůní, proto doma používejte aromalampy s
citrusovými esenciálními oleji nebo kůru s citrusů rozmístěte po bytě. (+1)
Mravenci
Cestičku, kterou mravenci chodí, posypte jedlou sodou, chilli nebo boraxem.
Lumírův Novoroční hever (zvedák) …možno použít
i pro jiné bujaré dny
1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny)
1 skleněná třílitrová láhev
1,5 l vody
0,5 l octu 8%
0,5 kg. cibule
20 špekáčků (což je něco přes kilo)
3 - 4 balíčky tvarůžek
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 lžíce moučkového cukru (nebo 2 – 4 pecičky umělého sladidla)
1 – 2 feferonky (pro dospělé)
Svaříme vodu s octem, vsypeme celý obsah Deka, přidáme cukr,koření,
feferonky a povaříme 4 minuty. Cibuli nakrájíme na tenké kolečka a přelijeme na
cedníku vroucím nálevem. Špekáčky oloupeme a překrojíme podélně. Do sklenice
ukládáme střídavě spařenou cibuli, špekáčky a tvarůžky. Poslední vrstvou je
cibule. Tento obsah zalijeme vlažným nálevem. Je vhodné poslední vrstvu cibule
zatížit víčkem z kelímku. „HEVER“ zraje 14 dnů.
Příloha – tmavý chléb, pečivo, (výhradně pro dospělé na zapití pivo Radegast
Premium ze sedmého schodu).
Zánět močových cest
(Vědma1, 21. 11. 2008 17:20)